20 juni 2024

Transport tijdens de corona pandemie

2 min gelezen

Het vervoeren van goederen of het transport van machines kan in tijden van covid-19 lastiger zijn dan dat je als ondernemer gewend bent. Je kunt als ondernemer verschillende regeltjes en maatregelen tegenkomen in het buitenland. Ook is de Europese Unie met een nieuwe regelgeving voor de transportsector gekomen. Hoe ga je nu te werk met transport en zorg je voor een veilige situatie, een sneller proces en minder boetes? Hoe voer je het transport op dit moment het beste uit?

Verschillende maatregelen per land

Door de corona crisis heeft elk land andere maatregelen en veranderen deze maatregelen ook bijna wekelijks. Er heersen onder transportdiensten en koeriersdiensten dus ook veel vragen. De meest voorkomende vragen gaan over beperkende maatregelen en de benodigde documenten in het buitenland. De meeste vragen gaan vooral over de landen België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Aan het begin van de corona pandemie gingen de vragen vooral over het feit of goederen vanuit China nog wel Nederland zouden bereiken. Dit komt omdat aan het begin China het epicentrum van de pandemie was. Maar nu gaan de vragen dus meer over de landen om Nederland heen en wat de beperkingen in die landen op het moment zijn. Door de wekelijkse veranderingen is het lastig voor transportbedrijven hierop te anticiperen, zij moeten hun werkwijze namelijk ook bijna wekelijks aanpassen

Papierwerk in orde

Zorg in eerste instantie altijd dat je papierwerk tiptop in orde is, is je papierwerk niet in orde dan riskeer je namelijk een laad- of los verbod. Naast het ontvangen van een dergelijk verbod, riskeer je ook het krijgen van een boete. Vooral in België worden veel Nederlandse transportbedrijven aangehouden. Nederlanders staan erom bekend dat zij over het algemeen snel hun boete betalen, in tegenstelling tot vrachtwagenchauffeurs uit andere landen. De chauffeurs uit andere landen kiezen vaak voor een alternatieve boete. Dit resulteert in dat Nederlanders ook sneller aangehouden worden. Het kan toeval zijn of structureel, maar om het risico van een aanhouding zo gering mogelijk te houden, is het zorgen voor het juiste papierwerk en het houden aan de regels de beste optie.