17 juni 2024

Jouw incassokosten berekenen, hoe doe je dat?

2 min gelezen
Incassokosten berekenen

Incassokosten worden aan een schuld toegevoegd wanneer de persoon of de entiteit die geld verschuldigd is, van oordeel is dat deze persoon of entiteit niet meewerkt aan betalingsplannen, betalingsverzoeken en/of schuldonderhandelingen. In dat geval worden incassokosten aan de schuld toegevoegd om ervoor te zorgen dat de kredietgever zijn geld ontvangt. Incassokosten zijn over het algemeen niet onderhandelbaar, wat betekent dat ze niet kunnen worden aangepast op basis van jouw financiële situatie. 

De incassokosten die u aan uw bank betaalt, zijn meestal een vast bedrag per maand, en worden meestal rechtstreeks van jouw rekening afgeschreven. Hoeveel je moet betalen, hangt af van de specifieke bank en het soort rekening dat je hebt – hypotheek, creditcard of andere lening.

Incassokosten berekenen

Als je een bedrijfseigenaar bent en nog nooit jouw incassokosten hebt berekend, is het tijd om te beginnen! Incassokosten zijn het percentage van de omzet dat nodig is om alle kosten te dekken die verband houden met incasso: het verzenden van facturen, wachten op te late betalingen, het opvolgen van niet-betalingen en de administratieve kosten van het verwerken van incasso’s (zoals het betalen van jouw personeel). Zodra je deze kosten hebt berekend, kan je zien hoe groot de impact ervan is op jouw resultaat.

Incassokosten berekenen

Ook als particulier kan je te maken hebben met incassokosten. Er zijn twee manieren om deze te berekenen:

  1. Stel vast wat jouw maandelijkse betaling zal zijn. Dit kun je doen door het bedrag dat je vooraf moet betalen te delen door het aantal maanden dat je nodig hebt om die kosten af te betalen.
  2. Bereken hoeveel rente je in de loop van de tijd betaald zal hebben. Als je denkt aan een enkele maand waarin je een betaling doet voor een autolening, zal je zien dat je slechts een deel van de totale rente hebt betaald – je hebt enige vooruitgang geboekt bij het afbetalen van de lening, maar omdat de rente hoger is dan het werkelijke maandelijkse betalingsbedrag is er nog steeds een openstaand saldo op de lening. Om te berekenen hoeveel rente je na X aantal maanden betaald hebt bij een jaarlijkse rentevoet, vermenigvuldig je gewoon die maandelijkse betaling met 12.

Meer weten of incassokosten berekenen? Klink dan snel op deze link!