20 juni 2024

Exotische plant: De vijgenboom

2 min gelezen

Als je een vijgenboom kopen, ben je voorzien van een mooie unieke plant uit het buitenland. Hierbij breng je wat exotisch mee naar het koude Nederland. De vijgenboom is van Mediterraanse oorsprong en komt onder andere voor in zuidelijk Europa. De boom heeft een wittige stam met helder groene bladeren. Vijgen kun je zelf oogsten en eten. Het is ook een stuk goedkoper dan deze in de supermarkt aan te schaffen. Zodra de vruchten rijp zijn hebben ze een lekkere smaak. De vijgenboom is een terrasplant die mooi staat in een ruime pot. Je kunt zo de plant in de winter verplaatsen naar een warmere plek. De boom kan prima overleven in de winter. Bij temperaturen rond de -10 moeten ze wel worden afgedekt. Een vliesdoek beschermd de vijgenboom tegen bevriezing.

Soorten vijgenbomen kopen

Een vijgenboom kopen kan zowel voor buiten als binnen. Je hebt onder andere de donkerrode vijg, de (zoete)donkere vijg, de groene vijg en de zoete groene vijf. Elke plant ziet er net even wat anders uit. De Ficus Carcia (zoete donkere vijg) heeft de echte vijgen die je ook kunt eten met rood vruchtvlees. De Brown Turkey en ook de (zoete) groene vijg kunnen aardig hoog groeien. Sommige vijgenbomen kunnen een hoogte van wel 10 meter bereiken. De bomen kunnen tot -18 graden overleven als ze in de grond staan. En zijn voor ons koude land zeker geschikt. Een vijgenboom kopen in een pot is tot ongeveer -12 winterhard.

Verzorging en vruchten

Een vijgenboom kopen vraagt normale verzorging. De plant kan goed in een vruchtbare bodem worden geplaatst die eens in de zoveel tijd moet worden bemest. Dit in vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer. De plant moet in zonlicht of half in de schaduw staan. De bomen hebben vruchten die veel voedingsstoffen bevatten en dus gezond zijn. Denk aan ijzer, kalk en vezels. Zijn geven energie en hebben een positieve werking op het lichaam en zenuwstelsel. Vijgen kunnen zowel gedroogd als vers gegeten worden en zijn heerlijk in diverse gerechten.